maanantai 22. maaliskuuta 2010

Kulttuuria ja alakulttuuria

Josko mäkin nyt kirjottelisin tänne jotain vaihteeks. Melkein kuukauden verran on nyt aistittu korealaista kylttyyriä ja lauantai-iltana löytyi jo ihan alakulttuuriakin (mistä lisää tuonnempana). Tää maa on hassu sekoitus uutta modernia settiä ja toisaalta wanhan ajan tapakulttuuria. Joka päivä törmääkin johonkin juttuihin tai kuulee asioita joita jää huvittuneena ihmettelemään.

Koreassa kaikkeen kanssakäymiseen liittyy vahvasti sosiaalinen status ja asema. Esim. työkavereiden juopotellessa yhdessä on ehdottoman tärkeää, että alainen vetää kuppia tasan samaan tahtiin kuin esimies. Toisaalta asiaan kuuluu myös että esimies myös maksaa aina koko laskun.. Opiskelussa&töissä on kova kilpailu kaiken aikaa ja ylitöitä painetaan palkatta. Yksi korealainen tuttu kertoi, että yliopistoajat on ainoa hetki korealaisen elämässä kun voi ottaa vähän rennommin. Ennen sitä opiskellaan 24/7 että päästään hyvään ylbensopistoon ja toisaalta sitten työelämään siirtymisen jälkeen painetaan naurettavia määriä työtunteja. Ja miespuoliset käyvät toki jossain välissä vielä 2-vuotisen intin. Avoliittoa ei tunneta, pääsääntöisesti nuoret parit menee ensin naimisiin ja muuttaa sitten vasta yhteen. Siinä missä Suomessa joka toinen vastaantuleva nuori edustaa jotain alakulttuuria ollen vaikkapa mikälie punkkari/hevari/hippiäinen, täällä näkee moista todella harvoin. Esim. lävistykset naamassa todellakin kerää katseita ja varmaan paheksuntaa, eikä mitkään pitkät hiukset saati villimmät ratkaisut kuten irokeesit yms tule kysymykseenkään (hiustyylejä tuntuu muutenkin olevan nuorilla miehillä tasan kolme, siili, lyhyt tai suosituimpana ns. beatles-tukka).

Tästä syväluotaavasta pohjustuksesta siirrymmekin uusimpiin seikkailuihimme. Meillä on täällä tullut tavaksi asustella dormissa arkena ja suunnata viikonlopuksi aina Seouliin ja asua pari yötä hostellissa. Hongdae-nimiselle alueelle on keskittynyt suuri määrä baareja ja yöelämää ja sinne suuntaa viikonloppuisin usein myös muut vaihtarit. Myös me. Tällä kertaa oltiin ehkä maailman pienimmässä guesthousessa. Perillä nimittäin selvisi, että paikka oli tavalliseen pieneen yksiöön väliseinillä rakennettu kahden huoneen majatalo... Perjantaina mentiin käymään Seoulin korkeimpaan torniin, nimeltään N Seoul Tower. Torni on rakennettu kukkulalle ja sen juurelle mennään kaapelihissillä. Näkymiä tornista tuijotellessa sai jotain kuvaa kuinka jäätävän valtava kaupunki Seoul on. Iso ku mikä. Torni on ilmeisen suosittu kohde nuorten parien keskuudessa ja siellä on jonkinlainen romanttinen "laitamme riippulukon tähän aitaan ja kirjoitamme siihen rakkaudentunnustuksemme"-perinne. Kuvat selventänee.. Sattumoisin tornin piha-alueella soitti irkkubändi St. Patrick's dayn kunniaksi, mutta miksaaja oli valitettavasti kuuro. Tiedettiin myös tähdätä tornille about auringonlaskun aikaan, sillä illalla mestoilla on tasatunnein ultrahieno laser-show. No ei se kyllä kovin kummoinen sitten ollutkaan, mutta muuten oli kyllä kivaa.





Lauantaina lyöttäydyttiin yhteen vaihtarikaveri-Seanin kaa. Sean tiesi kertoa, että Hongdaessa olisi parikin punk-keikkaa samana iltana ja suunnattiinkin jo alkuillasta Hongdaen reunamille etsimään keikkamestaa. Kyseessä oli todellinen ug-klubi, käytännössä perus kellari/reenikämppä täynnä korealaisia punkkareita. Tänne ne oli siis kaikki piiloutuneet. Bändejä tais olla illan aikana yhteensä jotain vajaa kymmenkunta ja hardcoreimmat oli aika hyviäkin.


Video:

Illan aikana tavattiin myös "korean isoin punk-julkkis", nk. "munamies". Tarina tämän kuuluisuuden takana menee lyhyesti referoituna näin: Muutama vuosi sitten Rux-niminen punkbändi oli esiintymässä korealaisessa tv-showssa. Kesken biisin pari jannua toisesta bändistä nimeltään The Couch säntäsi lavalle, vetivät housunsa alas ja tanssivat villisti. Telkkarissa sukuelimiä ehti näkyä vain muutaman sekunnin, mutta asiasta nousi suuri skandaali. Lopputuloksena nämä paheelliset koko maan traumatisoiteet nudistit saivat 3kk linnaa. Tv-shown tuottajat saivat potkut ja koko ohjelma lopetettiin. Maan presidentti otti myös tapaukseen kantaa jossain puheessaan ja tuomitsi tämän vulgaarin ja inhottavan seksuaalisen hyökkäyksen kovin sanoin. Video tapauksesta täällä (vaatinee rekisteröitymisen juutuubiin).

Asiasta muumiin, Korealaiset (ml. klubilla tavatut punkit) huutelee aika usein "huva huva!" kun niille kertoo olevansa Suomesta. Ja se johtuu tästä. Että näin.

Ja lisää kuvia Soulista ja yliopistolta löytyy täältä.

1 kommentti:

  1. Hyvä hyvä! Tornia ihailimme hotellin ikkunasta Soulissa, hienoa lukea käynnistänne siellä. -ootte tosi södejä tossa klubikuvassa...:) t. äite&Nalle

    VastaaPoista